Gougères au fromage // Cheese pastry puffs

When I was in Tokyo, I had gougères twice: the first time was at the Alain Ducasse restaurant, where I went with a friend who has been asking me for the recipe since then, and the second time was at my share house opening party, where an American chef who worked for French restaurants, was in charged of the finger food.
Growing up, gougères au fromage was one of my mum’s signature Sunday dinner – she would make them quite big and serve them with a green salad. They are actually quite easy to make as long as you have the right pâte à choux recipe. What is great about them is that you can serve them as an appetizer, finger foods or a meal if served with green salad for example.

Serve: about 24 small gougères
– 12cl of water
– 3 eggs
– 90gr of flour
– 50gr of butter
– 70gr of Gruyère cheese (grated)
– salt, pepper

Pre-heat the oven at 180°C.
Prepare the pâte à choux by combining the water, butter and salt in a saucepan and bring the mixture to a boil. Then, take the saucepan off the heat and add, at once, the flour and stir it in with a wooden spoon until a smooth dough forms. Put the saucepan back on the heat and constantly mix the dough for about 1 minute until it dries out.
Off the heat, beat the eggs into the dough, one at a time and make sure they are well incorporated into the dough. Add the cheese and some pepper.
Transfer the pâte à choux into a pastry bag and form small mounds onto the baking sheets. Let them bake for 18-20 minutes…serve hot!


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Lorsque j’étais à Tokyo, j’ai re-découvert, à deux reprises, les gougères: la première fois était dans le restaurant d’Alain Ducasse, dans lequel j’ai été avec une amie qui me demande la recette depuis, et la deuxième fois fût à un vernissage pour lequel, un chef américain ayant travaillé dans des restaurants français, était en charge des petits fours.
Les gougères étaient un des diners du dimanche soir favoris de ma mère – elle les faisaient plutôt grosses et les servait avec de la salade. Elles sont assez faciles à faire tant qu’on a la bonne recette de pâte à choux! Ce qui est génial avec cette recette, c’est qu’on peut les servir comme apéritif, petits fours ou diner.

Pour 24 petites gougères
– 12cl d’eau
– 3 oeufs
– 90gr de farine
– 50gr de beurre
– 70gr de Gruyère rappé
– sel, poivre

Préchauffer le four à 180°C.
Préparer la pâte à choux en mettant l’eau, le beurre et le sel dans une casserole – porter à ébullition.
Hors du feu, ajouter la farine d’un coup et bien mélanger avec une cuillère en bois pour obtenir une pâte lisse. Remettre la casserole sur le feu et mélanger constamment pendant 1 minute afin d’assécher la pâte.
Hors du feu, ajouter les oeufs un à un et bien mélanger en s’assurant qu’ils s’incorporent bien à la pâte. Ajouter le fromage et le poivre.
Transférer la pâte à choux dans une poche à douille et former des petits tas de pâte sur une feuille de papier sulfurisé. Laisser cuire 18-20 minutes. Bon appétit!

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